Prevzdušňovanie a karafovanie vína
Karafovanie a prevzdušňovanie sa doporučuje pre mladšie, nedozreté červené vína s väčším množstvom trieslovín. Vďaka prevzdušneniu získajú jemnejšiu chuť a intenzívnejšiu vôňu.
U karafovania je potreba do vína dostať čo najviac vzduchu. Pre tento účel sa výborne hodí Aerator teda prevzdušňovač vína. Prelejte víno cez Aerator do karafy so širokým dnom tak, aby tieklo po skle a na čo najširšej ploche prišlo do kontaktu s kyslíkom. Vďaka tomu sa v ňom postupne rozvinú všetky vône a získa čistý a harmonický buket.
Čím je víno mladšie a s väčším obsahom trieslovín, tím je karafovanie prospešnejšie a od preliatia do podávania by mala uplynúť dlhšia doba.
Vína so zvlášť veľkým množstvom trieslovín (napr. mladé víno Bordeaux či Barolo, španielská Reserva nebo kalifornský Cabernet Sauvignon) je možné nechať v karafe pred podávaním dve hodiny a viac.